tirsdag den 26. februar 2013

Aktivitet 2


I dag  er en mobiltelefon ikke bare en mobil telefon. Det er ikke bare en vi har i tasken og tager op når den ringer.

I dag er den næsten det største redskab hos en person, hvad enten det er voksne eller børn fra 8-års alderen. Man finder ikke mange som kan gå fra hjemmet uden at have sin mobil telefon med.
Den er blevet en del af den danske befolkning.

Selv min egen søn på 2, ved hvad den skal bruges til. Han tager gerne mobilen og sætter den op til øret og begynder at tale i den. Han er også godt klar over at det ikke bare er en mobil han skal snakke i, den kan også tage billeder og gå på nettet. Wow

Når jeg sidder på en cafe på torvet og iagttager naboen hvor telefonen ringer, så afhængig af hvem der sidder der, tager de telefonen forskelligt. Er det en ung person, så er det ikke noget med at præsentere sig selv, men derimod bare tage telefonen op til øret og sige ja eller hej.

Den ældre del er mere høflig og præsentere sig med enten efternavn eller fornavn.

Støj niveauet er heller ikke til at tage fejl af, den yngre del taler meget højt og er fuldstændig ligeglad med hvor personen sidder, om der er mange mennesker til stede og om det evt. forstyrrer en lille smule.  De tænker ikke over hvad det er de siger i telefonen, vi alle kan følge med i deres samtaler og nærmest gætte os til hvad modparten siger.

Hos den ældre del, bliver der ikke talt så højt. Ofte venter de med at tage telefonen indtil de er kommet lidt væk eller ringer tilbage når de på vej hjem igen. Hvis de så endelig tager telefonen, bliver der nærmest hvisket for at andre ikke skal kunne følge med i deres samtale. Afhængig af hvad der bliver talt om, ser de sig nærmest over skulderen for at se om der er nogen der bliver holdt øje med dem.

Jeg vil gerne indrømme at for mig er min mobil i dag også en stor del af hverdagen. Specielt efter jeg har fået børn, da det er her vuggestuen ringer hvis der skulle være sket mine børn noget.
Men ikke desto mindre, er den også med mig på indkøb, da det er hurtigt lige at gå på nettet og finde de ingredienser man skal bruge for at lave opskriften. Folk kigger ikke mærkeligt på én hvis man sidder og googler på nettet, det er blevet en naturlig ting i hverdagen, at mange ikke engang opdager det.

Hilsen Cecilia

Aktivitet 3



Jeg har valgt at jeg gerne vil arbejde med unge, da det er her, det for alvor starter med ”mediekrigen”.  De starter meget tidligt med at få deres første mobiltelefon, men det er ikke altid den nyeste de starter med. Men jo ældre de bliver, desto svære bliver det at afholde sig fra fristelsen ikke at have den nyeste smartphone.

En smartphone er jo i dag den mest brugte virtuelle computer i de unges liv. Den kan ALT. Den har internet, mail, nogle også skriveprogrammer. De unge kan nærmes ikke leve uden. Hvad skulle de dog gøre hvis ikke de havde muligheden for at gå på facebook,  twitter og ”snage” i vennernes hverdag? Skrive opdateringer om hvad de går og laver lige nu, hvor kedelig deres undervisning er, hvor de glæder sig til ferie osv. osv.  

At kunne være med i det sociale online netværk er yderst vigtigt for dem. De er nærmest udenfor fællesskabet, hvis ikke de kan være med eller selv er gode til at lægge billeder på facebook og fortælle om deres dag.  Indenfor det sociale online netværk er sproget ligeså ungdommeligt som hverdagen. Mange gange er den endnu være, da der i dag findes så mange forkortelser i skrivestilen, at hvis man ikke selv er 100% inden i den form for kommunikation, kan man nærmest ikke læse hvad der står.
Det er selvfølgelig ikke kun skidt at kunne benytte sig af en side som facebook, mange unge bruger den jo også for at holde kontakt med venner eller veninder som er flyttet væk fra byen. Da jeg var helt ung, skrev vi stadig breve til hinanden, men i dag er jeg da også gået over til at skrive beskeder til folk via facebook.

Som pædagog er det vigtigt at forsøge at møde de unge gennem den virtuelle verden, det er her man fanger de fleste. Gør nettet til en del af hverdagen, være forstående og ikke udspørgende. Samtidig skal vi selvfølgelig sikre os at de også forstår at det ikke kun er gode ting som forgår på nettet, og guide dem til at gøre det rigtige, hvis de skulle støde på noget.  

Lige frem at skulle være ”pædagog på nettet” tror jeg personligt ikke ville være noget for mig. Om end man fanger de unge gennem den virtuelle verden, så er jeg stadig af den opfattelse at de også har brug for den pædagogiske omsorg man kan give dem ved at sidde foran dem. Alle har brug for et kram de kan mærke, et venligt smil de kan se og generel at se andre mennesker end kun gennem en skærm. Det er derfor vigtigt for mig at kunne tilbyde min hjælp i menneskelig form, så jeg også har mulighed for at kunne iagttage deres udtryk og se hvordan de reagere på mit arbejde.

Min holdning er derfor den samme som altid, det sociale online netværk er kommet for at blive, og vi skal guide vores børn til at bruge den fornuftig. Men at børn, unge samt voksne også har brug for frisk luft, omsorg uden for nettet samt at kunne tale med jævnaldrende uden for nettet.

Hilsen Cecilia

DKK - Ungdomssprog

                                                                   Aktivitet 1 
                                                                       tekst 2


Jeg har valgt at læse om ungdomssprog fra sproget.dk.

Her skriver de om at ungdomssprog ofte er uformelt og indeholder mange tabulagte ord. De unge bruger andre ord end tidlgere som kan virke voldsomme for ældre. 
Sproget bliver brugt til at skabe deres identitet, og det er ikke kun de unge som bruger det. Idag er det lige så mange voksne som er hoppet med på vognen, og derved også påvirker de unge. 

De unge ved dog godt selv hvornår de skal bruge hvilken form for sprogstilart. De er godt klar over at de skal tale mindre ungdomssprog til deres bedsteforældre end hvis de taler med deres venner.

Fokusområde 1:

I teksten skriver de at nogle mener de unge ikke taler grovere end tidligere, at de bare bruger andre ord? Hvad mener i andre til det?

Fokusområde 2:

De unge for skylden for at sproget forringes, men de fleste unge, i min opfattelse, lærer et alternativt sprog gennem musikken. Hvad er jeres mening til det? Har nogen af jer børn som lytter til fx Rap og dermed begynder at bruge den form for sprog i hjemmet?

lørdag den 23. februar 2013

Så folkens

Så tror jeg endelig jeg er ved at være klar til at være med herinde :)

Så nu satser jeg på jeg når det hele inden deadline udløber :D

- Cecilia